🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Angrešt měl kdysi v zahradě skoro každý a asi každý měl v komoře alespoň jednu láhev zavařeného angreštu proti horečce. Toto ovoce opravdu obsahuje spoustu vitamínů – C, E, B1-B6, stopových prvků – karoten, draslík, vápník, hořčík, železo, křemík ale i spoustu pektinů a vlákniny. Nejvíce z těchto látek obsahuje samozřejmě syrový, ale vařením ztrácí jen malé množství.


Co tedy dělá s naším organismem:

  • detoxikuje organismus a zbavuje střeva odpadních látek
  • účinkuje při zácpě
  • působí močopudně, má příznivý vliv na ledviny
  • zlepšuje metabolismus tuků v těle a zamezuje jejich nadměrnému ukládání
  • chrání a posiluje cévy a snižuje obsah cholesterolu
  • pomáhá při ateroskleróze
  • zlepšuje růst nehtů a vlasů
  • má uklidňující účinek

Jak ho pěstovat
Angreštů je mnoho odrůd a kultivářů, mají sladké nebo kyselejší plody, velké trny nebo jsou skoro bez nich, mohou mít různé barvy - zelenou, žlutou, červenou až fialovou, takže záleží na vašich preferencích. V dobrém zahradnictví Vám jistě poradí. Jinak je angrešt nenáročný keř i pro začínajícího pěstitele. Nemá rád promočenou půdu, ale snese i větší slunce i polostín. Angrešt se sází od podzimu do jara. Pokud mu chceme připravit ideální místo, vysadíme ho na světlé stanoviště se snadným stíněním. Půda by měla být dobře propustná, humusovitá a dostatečně vlhká. Před samotnou výsadbou se doporučuje do připravené jámy přidat vyzrálý kompost. Samotný keř sázíme tak hluboko, jak rostl ve školce. Pokud je angrešt pěstován na podnoži, je třeba přidat mu oporu, která by měla končit až nad místem očkování.

Angreštový kompot
K zavařování si přichystáme zralé, ale ještě tvrdé plody (nesmějí být přezrálé), které si očistíme od stopek a omyjeme. Můžeme je propíchnout vidličkou nebo jehlou, aby během vaření nepraskly. Naplníme jimi zavařeninové sklenice a zalijeme je směsí vody a cukru - asi 400g na litr vody. Sterilizujeme přibližně 10 až 15 minut.