U nás je asi nejznámější černý čaj. Proces oxidace probíhá déle a proto i déle vydrží čerstvý. Má i jednoduchou přípravu. Zalévá se 100 ° C vodou a podle požadovaných účinků se nechává louhovat 2-5 minut. Pokud ho louhujeme kratší, má povzbudivé účinky, pokud déle, pomáhá s trávením. Pokud ho necháme louhovat ještě déle zhořkne.


Další variantou je zelený čaj. Sbírají se lístky těsně po rozvinutí a neprobíhá žádná oxidace. Kvalitní zelený čaj může také vícekrát louhovat. První a druhá příprava by měla proběhnout při teplotě vody 60 ° C, a louhovat 1-2 minuty. Při třetím a čtvrtém louhování se zvyšuje teplota na 80 ° C a čas louhování na 3 minuty. Ale pozor čajové lístky by měly znovu louhovat ještě teplé. Při zeleném čaji však pozor, obsahuje mnoho kofeinu.


Bílý čaj je další možností. Vyrábí se z nezralých čajových lístků a pupenů. Tento čaj se pouze suší, jinak se neupravují, proto je chuťově jemný a sladší. Nálev má světle žlutý až žlutohnědý odstín. Bílý čaj obsahuje ze všech čajů nejvyšší počet antioxidantů. Zaléváme ho 70 ° C vodou a louhujeme nejvýše 3 minuty.


Dále známe ovocné či bylinné čaje. Ve skutečnosti to jsou čaje v pravém slova smyslu, protože neobsahují lístky čajovníku. Zalévají se tedy 100 ° C vodou a louhují 5-10 minut. Z těchto čajů jsou oblíbené například skořicově jablečný čaj nebo mátový či šípkový.


Pokud jsme si není jistý, můžeme se při přípravě konkrétního čaje řídit návodem na krabičce nebo se informovat při jeho koupi v čajovně. A teď už jen sednout s šálkem v ruce ke oblíbené činnosti.