🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Potřebujeme

  • okurky,
  • nakladač,
  • ocet,
  • cukr,
  • mrkev,
  • cibule,
  • kopr,
  • voda,
  • a podle chuti pár listů celeru nebo trochu křenu.

Základ je určitě nakladač. Je možnost udělat ho doma – stačí trochu pepře, hořčičných semen a soli. Ale nic nezkazíte ani koupeným v obchodě. Ať už děláte velké množství nebo jednu lahvičku nemusíte se bát, že nakladač zůstane. Udělat jej podle návodu na obalu není složité a po uvaření a ochladnutí jej lze skladovat i pár měsíců v čistých lahvích a vytáhnout kdykoliv, když je to nutné. Zůstane-li po zavařování okurek, využije se při zavařování hřibů nebo cukety.


A teď už okurky. Okurky se důkladně očistíme a omyjeme. Nachystáme si láhve, pokud nestihly oschnout, stačí je vypláchnout trochou octa nebo nakladače.


Nakrájíme si na malé kousky očištěnou cibuli a mrkev a do každé láhve dáme trochu na dno. Je to zelenina, která je skoro v každé domácnosti po ruce. Dá se po zavaření sníst spolu s okurkami a dodá jim trochu jinou chuť. Pro obměnu můžeme zkusit přidat i kousek křenu. Potom napevno nakládáme okurky, ne však až úplně po okraj. Na vrch každé láhve přidáme malou větvičku celeru a kopru. Zalijeme chladným nakladačem a necháme postát nejlépe z večeře do rána.


Potom zavařujeme ve velkém hrnci do kterého na dno dáme kousek látky. Můžeme do ní udělat pár otvorů, aby nám ji vroucí voda nezvedala. Lahve se nesmí dotýkat ani hrnce ani jedna druhé, aby se nerozbily a voda v hrnci nesmí sahat až k víkům, měla by být přibližně 1,5 cm pod nimi. Přivedeme k varu a zavařujeme malé láhve přibližně 7 minut a velké láhve asi 10 minut. Láhve vytáhneme a obrátíme dnem vzhůru nebo pouze přikryjeme studenou mokrou utěrkou.