Šalvěj lékařská

Šalvěj obsahuje velké množství prospěšných látek jako jsou vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, minerály - draslík, vápník, hořčík, zinek či kyselina listová. Obsahuje také flavonoidy tedy antioxidanty s protizánětlivým účinkem, saponiny, které zase mají antibakteriální, antifungicidní a protivirové účinky a fytoestrogeny - přírodní hormony, které pozitivně ovlivňují mužskou i ženskou reprodukční soustavu.
Účinky na zdraví:
- Obklady pomáhají při bolestech zubů a kloubů.
- Kloktání zmírní bolest v krku.
- Zmírňuje záněty.
- Pozitivně působí na trávení.
- Zabraňuje nadměrnému pocení.
- Pomáhá při nachlazení, chřipce, astmatu a jiných respiračních chorobách.
- Přispívá k léčbě ženských problémů.
- Upravuje nepravidelnou menstruaci.
- Pomůže při zánětech močového ústrojí.
- Má pozitivní vliv na nervovou soustavu.
- Zmírní nervozitu, stres, vyčerpání.
- Posílí vlasy.
Šalvěj jako pepř se používá k masu, zvěřině, rybám, omáčkám, sýrům, pro přípravu bylinkového másla či paštik. Do pokrmů můžeme dát čerstvé nebo i sušené rozdrcené listy. K okořenění bylinkového másla je vhodné použít směs šalvěje, bazalky nebo rozmarýnu.
I tady platí všeho s mírou. Šalvěj obsahuje v mírném množství tujón, který může způsobit zažívací problémy a křeče. Například je doporučeno nepít více než tři šálky čaje denně z této byliny. Také by ji nemalý používat těhotné a kojící ženy, aby se jim nezastavila tvorba mléka. Není vhodná ani pro malé děti.