🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Pěstování

 Výborně se mu daří na slunných, suchých stanovištích s lehčí půdou, která dobře propouští vláhu. Při ideálních podmínkách snese i nízké teploty, ale při pěstování v chladnějších polohách je třeba jej přikrýt. Rostliny pěstované v nádobách je třeba nechat přezimovat v chráněných prostorách. U mokré a těžké půdy roste slaběji a ztrácí vůni. Tymián se nemusíme bát seřizovat. Hluboký řez je potřebný na jaře i na podzim po odkvětu, jinak výrazně dřevnatí a snadněji mrzne. Pravidelným zmlazováním podpoříme i tvorbu mladých výhonků.

 Kuchyně

 Tymián má kořeněnou chuť a příjemnou vůni. Výborně se doplňuje s rozmarýnem. Používá se při přípravě luštěninových polévek, nebo polévek a omáček s rajčatovým základem, například na pizzu. Přidává se do masných pokrmů a zvěřiny, protože napomáhá trávení. Patří však také do zeleninových jídel a salátů, nakládá se do octa či oleje.

 Zdraví

  •  působí proti průjmům, nadýmání a při zánětech zažívacího traktu
  •  je protizánětlivý
  •  účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům
  •  je výborný při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech
  •  je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce
  •  pomáhá při infekcích močových cest a močového měchýře
  •  účinkuje močopudně
  •  stimuluje krevní oběh a produkci bílých krvinek
  •  při koupání podporuje regeneraci kožních buněk

 Tymiánový čaj

  •  2 lžičky sušeného tymiánu (případně čerstvý)
  •  1 hrnek vody
  •  podle chuti med nebo cukr

 Připravujeme jej jako klasický bylinkový čaj. Louhujeme ho asi 10 minut a pijeme ještě teplý.

 UPOZORNĚNÍ - se vším s mírou

 Nic se nemá přehánět a tak je to is využíváním tymiánu k léčebným účinkům. Jeho nadměrná konzumace může způsobit zvýšenou činnost štítné žlázy, proto by se k jeho použití, zejména ve formě čaje, mělo přistupovat s mírou. Denní dávka by neměla přesáhnout 10 g. Nemusíme se tedy bát používat jej jako kloktadlo, do koupele nebo jako pepř do kuchyně.