Tymián - do kuchyně i pro zdraví
Pěstování
Výborně se mu daří na slunných, suchých stanovištích s lehčí půdou, která dobře propouští vláhu. Při ideálních podmínkách snese i nízké teploty, ale při pěstování v chladnějších polohách je třeba jej přikrýt. Rostliny pěstované v nádobách je třeba nechat přezimovat v chráněných prostorách. U mokré a těžké půdy roste slaběji a ztrácí vůni. Tymián se nemusíme bát seřizovat. Hluboký řez je potřebný na jaře i na podzim po odkvětu, jinak výrazně dřevnatí a snadněji mrzne. Pravidelným zmlazováním podpoříme i tvorbu mladých výhonků.
Kuchyně
Tymián má kořeněnou chuť a příjemnou vůni. Výborně se doplňuje s rozmarýnem. Používá se při přípravě luštěninových polévek, nebo polévek a omáček s rajčatovým základem, například na pizzu. Přidává se do masných pokrmů a zvěřiny, protože napomáhá trávení. Patří však také do zeleninových jídel a salátů, nakládá se do octa či oleje.
Zdraví
- působí proti průjmům, nadýmání a při zánětech zažívacího traktu
- je protizánětlivý
- účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům
- je výborný při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech
- je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce
- pomáhá při infekcích močových cest a močového měchýře
- účinkuje močopudně
- stimuluje krevní oběh a produkci bílých krvinek
- při koupání podporuje regeneraci kožních buněk
Tymiánový čaj
- 2 lžičky sušeného tymiánu (případně čerstvý)
- 1 hrnek vody
- podle chuti med nebo cukr
Připravujeme jej jako klasický bylinkový čaj. Louhujeme ho asi 10 minut a pijeme ještě teplý.
UPOZORNĚNÍ - se vším s mírou
Nic se nemá přehánět a tak je to is využíváním tymiánu k léčebným účinkům. Jeho nadměrná konzumace může způsobit zvýšenou činnost štítné žlázy, proto by se k jeho použití, zejména ve formě čaje, mělo přistupovat s mírou. Denní dávka by neměla přesáhnout 10 g. Nemusíme se tedy bát používat jej jako kloktadlo, do koupele nebo jako pepř do kuchyně.