🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Rady jak si připravit prostory na uskladnění úrody naleznete v předchozím článku zde.

Dobré skladování brambor pomůže nejen těm, kteří je sází, ale také těm, kteří si chtějí na podzim koupit zásobu na celou zimu. Výhodou této strategie je, že správným uskladněním se vyhnete například zmrznutí nebo chemickému ošetření proti klíčení, které jsou při skladování obchodníky běžné.

Jednoduchý postup pro uskladnění brambor v přepravkách:

  • Brambory je třeba nechat po sklizni odležet a vyschnout - je to období „hojení“. Měly by schnout asi 2 týdny, za dobrého počasí, ale ne na přímém slunci. Potom je důkladně proberte a vyřaďte výrazně poškozené, napadené nemocí, nebo zelené kusy.
  • Vytříděné brambory nechte ještě „vydýchat“ v tmavé, dobře větrané místnosti s teplotou kolem 12 – 17 °C.
  • Brambory uložte do sterilizovaných přepravek do výšky asi 60 cm, aby měly všechny vrstvy dobrý přísun vzduchu. Tato výška také usnadní kontrolu a přebírání brambor, aby bylo možné vybrat pohnilé nebo jinak poškozené kusy.


Teplota pro skladování brambor by se měla být přibližně 4 – 6 °C a vysokou vlhkostí vzduchu. Pokud jsou brambory správně uskladněny, mohou vydržet i 6 – 8 měsíců.