🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Advent je období čtyř neděl před 25. prosincem (nejsou to většinou celé čtyři týdny). Slovo advent pochází z latiny (adventus) a překládá se jako „příchod“. Křesťané se v tomto období přichystávají na příchod Krista - připomínají si jeho narození v Betlémě, ale připravují se i na jeho druhý příchod. Měl by to být postní čas, kdy se křesťané vzdávají i hlučných zábav a nekonají se svatby. Právě proto se před jeho zahájením konají katarské zábavy a hned po jeho ukončení, na svátek sv. Štěpána, štěfanské diskotéky a plesy. První adventní neděle může připadnout na některý den mezi 27. listopadem až 3. prosincem a poslední, čtvrtá neděle, může vyjít i na 24. prosince.


Z historie adventu máme zmínky o adventních bohoslužbách již od 5. století v Ravenně a v 6. století v Římě. Počet neděl se lišil a advent se slavil 4 až 6 neděl před Vánocemi. Papež Řehoř Veliký stanovil jasný počet 4 neděl. Každá z adventních neděl měla své lidové označení: železná, bronzová, stříbrná a zlatá. S adventem se především pojí mnoho tradic a zvyků.


Jedním z těchto zvyků je i zapalování svíček na adventním věnci. Každou adventní neděli se zapaluje jedna. V křesťanském pojetí symbolizují Krista - světlo světa. Tři svíčky by měly být fialové a jedna růžová, která se zapaluje na třetí adventní neděli. Fialová je barva půstu a růžová naznačuje radost, že advent se již blíží ke konci.

K začátku prosince také patří adventní kalendáře ať už pro děti nebo dospělé. Děti jimi odečítají kolik dní zbývá do vánoc a dárků. Fantaci se však meze nekladou ai dospělí se rádi obklopují vánoční atmosférou a potěší jejich maličkost či čokoládka.


A aby to v domě pěkně vonělo, můžeme si doma upéct perníčky:

  • 500 g mouka hladká
  • 150 g cukr mletý (práškový)
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 ks vejce
  • 100 g máslo
  • 1 lžička koření na perníčky
  • 1 lžička jedlé sody

Do misky dáme mouku, cukr, pepř. Přidáme vejce, měkké máslo, med a sodu bikarbonu. Zpracujeme těsto a podle potřeby přidáváme ještě mouku. Když je těsto spojeno, přendáme ho na prkno a ještě vypracujeme, aby bylo pěkně lesklé. Těsto dáme do chladničky alespoň na dvě hodiny odpočinout, nejlépe do druhého dne. Potom těsto vyválíme na jemně pomoučeném vále a vytvarujeme různé tvary. Ty poklademe na plech s pečícím papírem. Pečeme na 170 °C asi 7 až 10 minut. Po vytažení perníčky potřeme bílkem, aby se pěkně leskly. Necháme vychladnout a můžeme ozdobit bílkovou polevou, kterou připravíme tak, že v misce utřeme do leskla mletý cukru s jedním bílkem.