Lifestyle a recepty

Medvědí česnek - tinktura
Zázračná rostlinka jara - medvědí česnek - nelze sušit. Sušením ztrácí skoro všechny své léčivé složky. Proto je dobré ji naložit do alkoholu, udělat si tinkturu. V malých množstvích (pár kapek denně), tak může dodat tělu mnoho účinných látek.

Medvědí česnek
Kdo ještě neslyšel o medvědím česneku? Výjimečná léčivá rostlina, která příchodem jara ozdobí nejeden les, ale také zahradu. Má úžasnou chuť a napomáhá z jarní očistou organismu. Lístky medvědího česneku s chlebíkem a máslem jsou vynikající a zdravá snídaně.

Makové nudle
Jednoduchý a skvělý recept s mákem, který je prospěšný pro naše zdraví. Mák pomáhá při trávicích problémech, uklidňuje, zlepšuje spánek. Obsahuje spoustu vápníku a proto chrání kosti před osteoporózou, podporuje tvorbu kostní tkáně, ale také je prevencí před vypadáváním vlasů, lámání nehtů a kazem zubů.

Mák setý
Malá černá semínka máku setého jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Je velkým zdrojem vápníku. Z důvodu, že ze zelených, nedozrálých makovic lze získat opium, je jeho pěstování v mnoha zemích zakázáno, avšak koupit mák nebo makový olej pro gastronomii není problém.

Šalvěj lékařská
Šalvěj je bylinka, která má své uplatnění v každé kuchyni iv každé lékárničce. Najdeme ji v nejedno zahrádce s jejími fialovými květy a známou vůní listů zkrášlovat okolí. Je pomocníkem při bolestech kloubů, ale také při nachlazení.

Bylinkami proti stresu
Se stresem se v dnešní době setkáváme neustále. V práci, za volantem auta, ale často krát i doma. Krátkodobě ho umí naše tělo a psychika zpracovat a chceme-li mu pomoci, můžeme využít i tyto léčivé bylinky - heřmánek, levandule, meduňka. Tyto známé bylinky jsou velmi prospěšné pro lepší zvládání stresu.

Badyán
Badián je aromatické koření přidávané do perníků či svařeného vína. Jeho jedinečný tvar osmicípé hvězdy jej také předurčuje k použití jako voňavou dekoraci. Toto koření je také zajímavé pro jeho účinky na lidské zdraví.

Tuňáková pomazánka
Vůně kávy, čerstvý chléb a tuňáková pomazánka. Krásná a jednoduchá snídaně je na stole za pár minut.

Pomelo
Pomelo je ovoce podobně grapefruitu, které najdeme již skoro v každém obchodě. Tak jako všechny citrusy i pomelo obsahuje vitamín C, který si naše tělo neumí vytvořit přirozeně a musíme ho přijímat z potravy, ale obsahuje i spoustu dalších zdraví prospěšných látek.

Jednoduché pečené kokosové kuličky
Předvánoční pečení se už pomalu blíží ke konci. Pokud však chcete ještě doplnit jeden jednoduchý kokosový koláč, můžete udělat například kokosové kuličky z pouhých tří ingrediencí.

Římský hrnec
Neglazovaný pekáč známý také jako římský hrnec či římský mísa je vynikající pomocník pro zdravé pečení masa a zeleniny. Při pečení nepotřebujete žádný přidaný tuk. Trochu složitější příprava a delší pečení se vám odmění zdravou pochoutkou. Jak o něj pečovat a jak na něm péct se dočtete právě zde.

Trnka obecná - trpká, ale užitečná
Trnka obecná nebo i známá pod názvem slivoň trnka je u nás hojně rozšířený keř, který na jaře nádherně kvete bílými kvítky. Na podzim nás obdaří zase plody, které jsou velmi trpké ale zato velmi zdravé. Tyto plody podzimu se často sklízejí až po prvních mrazech, aby byly sladší a vyrábí se s nimi výborné víno, likér ale například i zdraví prospěšný odvar.

Recept na jednoduchou pórovou polévku
Co zase budu vařit? Častá otázka, která trápí nejednu hospodyňku. Tady je recept na jednoduchou pórovou polévku.

Odšťavňovací hrnec - vynikající pomocník
Sychravé a studené počasí, které vládne podzimu, je spojeno s obdobím chřipky a nachlazení. Máme však také období sklizně ovoce, které je nejlepším bojovníkem proti nemocem. Zaváděním ovoce v různých formách do naší stravy dodáváme tělu mnoho vitamínů. Parní odšťavňovač je jednou z možností, jak je přidat do svého denního menu.

Příprava kávy v džezvě
Jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy je její vaření v džezvě a dodnes je tento způsob hojně využíván v arabském poloostrově a jeho okolí. Výrazně hořkou až spálenou chuť kávy připravené v džezvě často doplňují různé koření jako kardamon, skořice a cukr.

Recept na domácí tekuté koření
Vynikajícím pomocníkem při přípravě polévek a omáček je libeček. Je vynikající a lehce pěstitelnou bylinou, kterou nemusíme jen sušit či dát zamrazit, aby nám vydržela celou zimu. K využití jeho kořeněné chuti je dobré udělat si domácí tekuté ochucovadlo. Tento jednoduchý recept zvládne každý a využívá jen toho, co je doma.

Jak uvařit kukuřici
Vařenou kukuřici prodávají ve stáncích na trzích nebo při turistických atrakcích. Tuto výbornou pochutku si však můžete udělat i doma. Pro její sladkou chuť ji milují také děti. Je vynikající a zdravou pochoutkou na letní dny, která zasytí na hodiny.

Sušení hřibů i na malém prostoru
Pokud milujete houby a houbaření určitě myslíte i na jejich budoucí uskladnění. Jedním z nejlepších řešení je usušit je a mít je tak po ruce celý rok. Máte-li více místa není se sušením problém. Co když ale bydlíte v malém bytě? Pomoci může síť na sušení.

Máte potíže se spánkem? - Pomůže vám banánový čaj
Známé ovoce, které je vynikající svačinkou, nejen pro děti, umí pomoci i s usínáním. Jednoduchý a chutný čaj, který má v sobě spoustu tělu prospěšných látek, umí pomoci s depresí, nervozitou a také s klidným spánkem.

Libeček lékařský
Libeček lékařský je bylinka, která má mnohostranné využití a dobře se jí bude dařit v každé zahradě nebo i v hlubším květináči. Využívá se v kuchyni jako koření do polévek, omáček a salátů, ale také pro své léčivé účinky v podobě čaje nebo odvaru při trávicích problémech.

Řebříček obecný
Známe ho z neposečených luk a zahrad - Řebříček. Tato obyčejně neobyčejná bylinka pomáhá na mnoho způsobů. Její sušené listy a květiny jsou zázrakem pro trávení, ženské problémy, ale například i při krvácení dásní. Tak si na procházku nezapomeňte vzít košík a nasbírat právě tuto léčivku.

Není taška jako taška
Ekologická témata jsou v dnešní době velmi významná a to nejen jejich teoretické propagování, ale také jejich prosazování v praktickém životě. Jednou z těchto témat je i používání plastových nebo bavlněných nákupních tašek. Před pár lety jsme poslouchali jen o textilních taškách. Poslední roky a studie však ukazují i jiný rozměr této problematiky.

Jednoduchý recept na muffiny
Jednoduchý a vynikající koláček bez vážení, který zvládne udělat každý. Chcete-li zaměstnat i malé šéfkuchaře, není lepší možnost. Tato dobrota ke kávičce nebo kakau je hotova za půl hodiny, a je snadné si ji přizpůsobit svým představám.

Domácí prací prášek
Většina z nás se snaží žít alespoň trochu ekologicky a asi každý chce také něco ušetřit. Začíná to při třídění odpadu, pokračuje při využívání vlastních zahrádek nebo kupováním potravin z místních zdrojů a dalším krokem by mohlo být používání vlastního pracího prášku. Jeho výroba vůbec není složitá, je levná a ekologická, a skvěle nahradí prací prášky z obchodu.

Jednoduchý recept na zavařované okurky
Skleníky a fóliovníky se zelenají – jsou plné okurek. Deset kilogramů okurek se čistí, myje, zavaří celý den, ale alespoň je to hotovo. Nebo se zavařují každé dva-tři dny tři láhve okurek z domácího skleníku. Tento jednoduchý recept se hodí i na jeden i druhý typ práce s okurkami.

Mojito
Mojito je asi jeden z nejznámějších letních drinků. Je velmi oblíbený pro jeho jednoduchost a osvěžující chuť. Stačí čtyři základní ingredience a pár minut pro přípravu. Zajímavá je i jeho letní obměna s melounem a pro řidiče zase nealko verze.

Bez černý
Začátkem léta ji vidíme a cítíme na každém kroku. Bez černá kvete nádhernými bílými květy, které uvolňují nezaměnitelnou vůni, se používá jako okrasný keř, při vaření ale i jako léčivá bylinka.

Jahodová zmrzlina
Začínají dny plné tepla, slunce a zrání jahod. Sladké a zdraví prospěšné jahody jsou vynikající pochoutkou v koláči, v kompotě, s pudinkem nebo přímo na snědení. Nejlepší je z nich doma vyrobená zmrzlina.

Světový den Země
22. dubna slavíme mezinárodní den Země. V tento den se snažíme pomoci naší planetě, aby byla krásná i pro další generace. Měli bychom se zamyslet, co všechno pro ni a tedy i pro nás, můžeme udělat.

Bešamelová omáčka
Bešamelová omáčka, bešamel či béchamel je světoznámá bílá omáčka patřící nejen k francouzské kuchyni. Z páru ingrediencí, které má hospodyňka vždy v kuchyni, může dělat kouzla.

Tymián - do kuchyně i pro zdraví
Tymián, tedy douška tymiánová je známé koření používané v kuchyni při grilování nebo do přípravy zvěřiny. V zahradě ho najdeme jako voňavý polokřik, který roste na slunných, suchých stanovištích s lehkou půdou nebo je pěstován v květináčích na balkonech a parapetech, aby měly hospodyňky tuto úžasnou rostlinku vždy po ruce. Věděli jste, že právě pryskyřice z tymiánu se používá také jako kadidlo při náboženských obřadech? Ale také má úžasné účinky na náš organizmus.

Domácí brynzové noky
Vynikající chuť nás láká na brynzové noky. Na trhu jsou dostupné polotovary, které stačí hodit do hrnce, ty domácí z brambor jsou ovšem nejlepší.

Domácí vepřové sádlo (3. díl) - využití škvarek
Máme udělanou vynikající domácí mast na chlebík, do guláše nebo na bolavé klouby s heřmánkem. Ještě musíme zpracovat škvarky.

Domácí vepřové sádlo (2. část) - využití
V předchozím článku jsme se naučili jak a proč si udělat vlastní vepřové sádlo. Dnes si ukážeme, jak ji využít.

Domácí vepřové sádlo (1. část)
Vepřové sádlo bylo kdysi v každém domě. Lidé ji jedli skoro každý den. Je to výrobek, který se dá skvěle skladovat a nekazí se. V dnešní nestabilní době, při tom co se děje na Ukrajině, je dobré mít tuto potravinu v komoře. Dá se jí nahradit máslo i olej, ať už při pečení, vaření nebo natírání na chlebíček. S různými bylinkami má také velké možnosti využití při léčení různých chorob.

Domácí tlačenka
Vepřová kolínka, nožičky, kůže a hlava - ne zrovna nejvábnější věci k snědku, ale naši předkové dokázali zužitkovat všechno.

Končí nám masopust
Období mezi Vánocemi (od Tří králů) a popoleční stredou, kdy se konají různé zábavy a tradiční zvyky, jmenujeme masopust.

Jak na karamel
Malý "velký" postrach kuchyně. A pár receptů jak se strachem z karamelu zatočit.

Angrešt - jasná volba
Říbisle angreštová je u nás dobře známý keř, jehož plody už jedl asi každý z nás. Je to vynikající zdroj vitamínů a vlákniny, tak pokud přemýšlíte co ještě zasadit do zahrady určitě na něj nezapomeňte.

Bobkový list
Bobkový list nebo také vavřín pravý je známe koření pro každého kuchaře. Ale věděli jste o jeho léčivých účincích? A o tom, že jej můžete pěstovat doma v květináči?

Jak upéct kaštany?
Pro mnohé lidi k zimě a Vánocům patří také pečené kaštany. Tato chutná, ale i zdravá potravina se dá upéct i doma v troubě a není to až tak složité.

Advent
Advent by měl být časem na zpomalení a přichystání na Vánoce, které jsou výjimečným svátkem či pro věřící nebo nevěřící. Vždyť každý se snaží je přežít v klidu a lásce, ve vyklizeném, krásně vyzdobeném domě plném lidí, které má rád. Co ale znamená slovo advent a jakou má historii?

Jak správně prostřít slavnostní stůl?
Někdy je formálně prostírání stolu jako strašák, ale mělo by nám usnadnit život a pomoci nám, při jídle se vyhnout například skvrnám nebo rozbitým sklenicí.

I Ohromne.cz recykluje
Chraňme naši zem pro naše děti.

Čaj, čaj, čaj
Není čaj jako čaj. Zelený, černý, bílý jsou čaje vyráběny z čajovníku a liší se dobou oxidace a sběrem lístků. A každý se i jinak připravuje, aby byl co nejchutnější a nejprospěšnější našemu tělu.

Zahrada plná jablek (2. část)
Nejkrásnější a nepoškozené jablka uskladňujeme, ale co s těmi ostatními? Kompot, dětská výživa, koláč či kvas?

Aha rýmovník!
Blíží se nám období plného nosu, tak se podívejme na tuto nenáročnou rostlinky.

Máta, ne jen letní osvěžení
Už asi každý z nás slyšel o této bylince a jen málo kdo asi neochutnal alespoň mátový čaj, který je opravdu vynikající. Jaké účinky však má na náš organismus?
Stroganov
Toto výborné jídlo pochází z Ruska a je dílem kuchaře, který vařil v paláci ruské rodiny Stroganov. Po roce 1861 se recept rozšířil za hranice Ruska, zejména do Francie, kde ho začali připravovat i s různými obměnami.

Čokoládové košíčky plněné slaným karamelem
Pokud jste milovník nebo milovnice čokolády, vyzkoušejte spolu s námi úžasné košíčky naplněné lahodným slaným karamelem.
Čokoláda a slaný karamel se výborně doplňují a ve Vašich ústech vytvoří dokonalou souhru chutí.

Palačinky
Je známo, že palačinky jsou rychlé a jednoduché jídlo, které nejde skazit, ale je to skutečně tak, jak se na první pohled zdá?

Oslava lásky doma
I když to může znít na první pohled nudně, opak je pravdou. Je to skvělá možnost připravit pro drahou polovičku úžasný večer ve vlastní režii.

SOS z kuchyně jako uskladnit čerstvé bylinky

Jak chutná Trenčiansky kraj?

Když k dokonalosti chybí už jen kapka

Jak zvládnout celiakii
Celiakie je střevní choroba. V jejím důsledku v tenkém střevě pod vlivem lepku zanikají klky. Lepek se nachází například v pšenici, žitu a ječmeni. Mouky, které se z nich vyrábějí, se nazývají tradiční mouky. Lepek obsahují produkty připravené z tradičních muk. Lidé, kteří lepek netolerují, by měly využívat alternativy k tradičním mukám.