🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Trnka je velký opadavý keř, který je hojně rozšířen v Evropě, v Severní Africe ale iv Malé Asii. Na jaře kvete bílými květy, ze kterých se připravuje zdravý čaj. Na podzim jsou keře obsypané drobnými modrými plody, které se těžko oddělují do pecky, mají zelenou dužinu a velmi trpkou a kyselou chuť.


Toto ovoce je ale velmi zdravé. Kromě tuků, sacharidů, vlákniny a bílkovin obsahují také vitamin A, B, C a E, organické kyseliny, organické sloučeniny, flavonoidy, třísloviny, z minerálních látek obsahují měď, draslík, železo, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek, síra , omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny.

Účinky

  • podporují trávení (zlepšují látkovou výměnu)
  • mají vykašlávací účinky a tlumí zánět hrdla
  • chrání před vznikem rakoviny
  • pročišťují ledviny (čistí krev, odbourávají z těla sůl)
  • udržují zdravé srdce
  • detoxikují organismus



Odvar z trnky


Potřebujeme:

200 g plodů
1 l červeného vína


Postup:


Plody rozmačkáme a zalijeme červeným vínem. V přikrytém hrnci vaříme na mírném ohni 5 minut. Přecedíme přes plátno a nalijeme do zavíratelné lahve. Tento odvar pomáhá například při střevních obtížích nebo při průjmu.