Bešamelová omáčka

Bešamel je francouzská omáčka, která tvoří základ pro mnoho jiných jídel a omáček. Přidává se do zapékaných jídel jako jsou lasagne nebo do suflé. V našich končinách si s ní pomáháme při vaření koprové či křenové omáčky.
Potřebujeme:
30 g hladké mouky
30 g másla
500 ml mléka
trochu soli, pepře, mletého muškátového oříšku
Postup:
V v hrnci si rozpustíme na malém plameni máslo. Je dobré použít kvalitnější hrnec s tlustým dnem, abychom máslo nepřipálili. Potom přidáme mouku a za stálého míchání ji osmahneme necelé 3 minuty. Přidáme mléko a mícháme asi dalších dvacet minut. Podle toho, na co tuto omáčku potřebujeme a jaké máme suroviny, můžeme místo mléka přidat vývar nebo smetanu na vaření. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Přidáním najemno nasekaného kopru máme koprovou omáčku. Stačí uvařit pár brambor a vajíčko, a máme na stole vynikající oběd.
Dobrou chuť!