Bez černý
Bez černý je nejčastější druh keřů střední Evropy. Je to nenáročný keř, který dorůstá od 2 až do 8 metrů. Bez je odolná vůči mrazu a daří se jí v polostínu, na lesních mýtinkách, od nížin po horské pásmo, podobným způsobem i na druhotných stanovištích u plotů, u domů nebo na kácení. Roste na čerstvých, humózních, kyprých hlinitých nebo až jílovitých, na živiny a zejména dusík bohatých půdách.
Květy bezu obsahují éterický olej, vitamíny B, C, flavonoidy, silici máslovou, saponiny, organické kyseliny a tříslovinu. Plody jsou bohaté na tuk, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vitamin A, B, C, železo, sodík, draslík, pektin, hořčiny, kyselinu jablečnou a silice.
Účinky a použití
- silná podpora imunity, chrání buňky před radikály
- antivirové, antibakteriální účinky
- antiseptické a detoxikační účinky
- mírné antibiotické účinky
- podporuje pocení (chřipka…)
- podporují trávení, pročišťují trávicí trakt
- odstraňuje zácpu, upravuje stolici
- odstraňuje plynatost a bolesti břicha
- udržuje zdravé dýchací cesty
- eliminuje záněty, kašel a hleny
- účinkuje při bolestech v krku a zánětu hrtanu
- vhodná při rýmě, chřipce, alergii, bronchitidě
- močopudný účinek, čistí ledviny a močové cesty
- uvolňuje z těla kyselinu močovou
- eliminuje bolesti kloubů (revma, dna, zánět kloubního pouzdra), je vhodná pro křečové žíly
- uklidňuje nervový systém
- eliminuje stres
- zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
- podporuje hojení pokožky (vyrážky, ekzémy, poranění, popáleniny)
- dezinfikuje a urychluje hojení kůže
- obklady se používají k přesilení svalů a bolesti svalů po výkonu
Květy bezu se sbírají v červnu a červenci a vyrábí se z nich vynikající bezový sirup ale dají se například upéct obalené v palačinkovém těstě.
Plody bezu obsahují jedovatý sambunigrin, proto jsou mírně jedovaté a před konzumací se musí tepelně upravit. Po zahřátí se mohou bez problémů použít. Nejvhodnější a nejrozšířenější forma použití je výroba džemů a povidlů. Dozrávají v srpnu až září.
Sirup z bezových květin
Potřebujeme
40 bezových květin
3 citrony
1 250 g cukru
2,5 litru vody
1 čajovou lžičku kyseliny citrónové
Nachystáme si vodu, kterou provaříme a necháme vychladnout. Jeden citrón odšťavíme, zbylé dva oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do vychladlé vody dáme květiny bezu, šťávu a nakrájené citróny. Tuto směs přikryjeme a necháme stát v chladničce asi jeden den. Potom směs přecedíme přes husté sítko nebo gázu do hrnce. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a dáme vařit. Směs přivedeme k varu a vaříme dokud se cukr nerozpustí a tekutina nedostane sirupovou konzistenci. Ještě teplou ji nalijeme do předehřátých lahví, aby nepraskly. Skladujeme na tmavém a chladném místě.