🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Karamel není nic jiného než obyčejný cukr zahřátý na vysokou teplotu. Má vynikající chuť a provoní nám celou kuchyni, ale při jeho vaření je třeba dodržet pár zásad. Nejdůležitější je asi mít dostatek času a trpělivosti. Je třeba jej neustále míchat a dávat pozor, aby nepřihořel. Další dobrou radou je dobýt ho ve větším hrnci s dlouhou vařečkou.

Pokud potřebujete tvrdý, průsvitný karamel stačí vám cukr a trochu vody. Je však nutná velká opatrnost, abyste nespálili cukr i hrnec a nepopálili si ruce když budete přidávat vodu. Do koláčů a nádivek se přidává tekutý karamel, do kterého se místo vody přidává mléko, máslo nebo jako v receptu níže smetana ke šlehání.

Potřebujeme:
250 g cukru
250 ml smetany ke šlehání
Do hrnce dáme cukr a za stálého míchání jej rozpustíme. Přidáme šlehačku - pozor na ruce abychom se neopařili, a smícháme ji s karamelem. Takový karamel můžeme skladovat i déle v láhvi v chladničce.