Pokud prestrierame slavnostní stůl například při narozeninách nebo na Vánoce, který má tři chody, měli bychom se držet těchto zásad:

  • Příbor pořádáme zleva doprava: vidlička, nůž, lžíce. Umístěte je tak, aby jejich hosté začali brát zvenku dovnitř.
  • Talíř se nachází mezi vidličkou a nožem.
  • Čepel nože obracíme směrem k talíři
  • Tuhé jídla by měly být nalevo a tekutiny napravo. Právě proto je chlebový talíř nebo ten se salátem uložený nalevo nad vidličkou a poháry jsou napravo nad nožem a lžící.
  • Malý nůž na máslo bude na chlebovém talíři.
  • Malou dezertní vidličku dáváme na levou stranu mezi vidličku na steak a talíř nebo nad talíř.
  • Ubrousek je buď pod vidličkou nebo vedle ní.
  • Pokud jsou několik sklenice, můžete je umístit buď v pořadí zleva doprava nebo do tvaru trojúhelníku na pravou stranu.

Při zdobení slavnostního stolu se nejvíce můžeme pohrát se ubrouskem, ubrouskem nebo se sponami na ně. Je mnoho různých designů a barev, těchto produktů, které můžeme přizpůsobit právě dané události. Ubrousky mohou zůstat jednoduše složené, též je můžeme poskládat do zajímavých tváří.

Zde je návod na jednoduché leknín z ubrousku:

  1. Ubrousek celý rozložíme a všechny špice ubrousku složíme do středu.
  2. Znovu všechny špice ubrousku složíme do středu.
  3. Ubrousek otočíme na druhou stranu a znovu skládáme všechny špice do středu.
  4. Zpod každého špici ubrousku vytáhneme ouško směrem vzhůru.