Jak správně prostřít slavnostní stůl?
Pokud prestrierame slavnostní stůl například při narozeninách nebo na Vánoce, který má tři chody, měli bychom se držet těchto zásad:
- Příbor pořádáme zleva doprava: vidlička, nůž, lžíce. Umístěte je tak, aby jejich hosté začali brát zvenku dovnitř.
- Talíř se nachází mezi vidličkou a nožem.
- Čepel nože obracíme směrem k talíři
- Tuhé jídla by měly být nalevo a tekutiny napravo. Právě proto je chlebový talíř nebo ten se salátem uložený nalevo nad vidličkou a poháry jsou napravo nad nožem a lžící.
- Malý nůž na máslo bude na chlebovém talíři.
- Malou dezertní vidličku dáváme na levou stranu mezi vidličku na steak a talíř nebo nad talíř.
- Ubrousek je buď pod vidličkou nebo vedle ní.
- Pokud jsou několik sklenice, můžete je umístit buď v pořadí zleva doprava nebo do tvaru trojúhelníku na pravou stranu.
Při zdobení slavnostního stolu se nejvíce můžeme pohrát se ubrouskem, ubrouskem nebo se sponami na ně. Je mnoho různých designů a barev, těchto produktů, které můžeme přizpůsobit právě dané události. Ubrousky mohou zůstat jednoduše složené, též je můžeme poskládat do zajímavých tváří.
Zde je návod na jednoduché leknín z ubrousku:
- Ubrousek celý rozložíme a všechny špice ubrousku složíme do středu.
- Znovu všechny špice ubrousku složíme do středu.
- Ubrousek otočíme na druhou stranu a znovu skládáme všechny špice do středu.
- Zpod každého špici ubrousku vytáhneme ouško směrem vzhůru.