Zdravé třešně

Původně druhy třešně bychom hledali v Přední Asii a jihovýchodní Evropě, dnes jsou však rozšířeny na celém světě. Třešně bohatě rodí a volně rostoucí mívají mohutnou korunu. Na vzniku nesčetných současných odrůd se podílely především třešeň ptačí a divoce rostoucí višně. Známe asi 500 různých třešňových a asi 250 višnových odrůd.
Plod tvoří kostela a dužina, která je tvořena více než 80% vodou. Přítomny jsou také ovocné cukry. Významné jsou zastoupené minerály (hořčík, železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík) a vitamíny A, B, C, E a P.
Význam pro zdraví
- chrání vazivovou tkáň před enzymatickým rozkladem
- podporují stavbu kostí a zubů
- mají omlazující účinky, zkrášlují pleť
- působí protizánětlivě
- podporují vylučování kyseliny močové a dalších škodlivých látek, čistí ledviny
- obsahují organicky vázaný jód čímž podporují správnou činnost štítné žlázy
- prospívají srdci a oběhové soustavě
- díky obsahu antokyanům přispívají k léčbě cukrovky
- pomáhají při paradentóze
- zmírňují revmatická onemocnění kloubů a dovnitř
- mají mírný projímavý účinek, působí proti zácpě
- pomáhají při redukci hmotnosti
- posilují imunitní systém
- vytvářejí protirakovinnou imunitu
Třešně není dobré zapíjet vodou, protože tak mohou v trávicím traktu začít kvasit a vyvolat zažívací potíže.