🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Původně druhy třešně bychom hledali v Přední Asii a jihovýchodní Evropě, dnes jsou však rozšířeny na celém světě. Třešně bohatě rodí a volně rostoucí mívají mohutnou korunu. Na vzniku nesčetných současných odrůd se podílely především třešeň ptačí a divoce rostoucí višně. Známe asi 500 různých třešňových a asi 250 višnových odrůd.

Plod tvoří kostela a dužina, která je tvořena více než 80% vodou. Přítomny jsou také ovocné cukry. Významné jsou zastoupené minerály (hořčík, železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík) a vitamíny A, B, C, E a P.

Význam pro zdraví

  • chrání vazivovou tkáň před enzymatickým rozkladem
  • podporují stavbu kostí a zubů
  • mají omlazující účinky, zkrášlují pleť
  • působí protizánětlivě
  • podporují vylučování kyseliny močové a dalších škodlivých látek, čistí ledviny
  • obsahují organicky vázaný jód čímž podporují správnou činnost štítné žlázy
  • prospívají srdci a oběhové soustavě
  • díky obsahu antokyanům přispívají k léčbě cukrovky
  • pomáhají při paradentóze
  • zmírňují revmatická onemocnění kloubů a dovnitř
  • mají mírný projímavý účinek, působí proti zácpě
  • pomáhají při redukci hmotnosti
  • posilují imunitní systém
  • vytvářejí protirakovinnou imunitu

Třešně není dobré zapíjet vodou, protože tak mohou v trávicím traktu začít kvasit a vyvolat zažívací potíže.