Jahodová zmrzlina

Zdravé jahody
Jahody obsahují až 90% vody, ale také vitamíny A, B, C, E a K, karoten, kyselinu listovou, minerály draslík, hořčík, fosfor, železo, sodík, mangan a měď, třísloviny, flavonoidy, kyseliny, sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuk.
- Čistí organismus, protože obsahují vlákninu, která čistí střeva a tím pomáhá i detoxikaci celého organismu.
- Posilují imunitní systém a také působí jako prevence proti rakovině
- Působí protizánětlivě
- Posilují srdečně-cévní systém
- Mají močopudný účinek, zlepšují funkci ledvin, zabraňují zavodňování organismu
- Jelikož mají vysoký podíl vody, napomáhají celkové hydrataci těla, zejména během horkých dnů
- Vápník doplňuje živiny do kostí, zubů a podporuje růst vlasů a nehtů
- Železo zajišťuje krvetvorbu, vhodný při chudokrevnosti a anémii
- Jahody se využívají také v kosmetice, pro pozitivní účinky na pleť.
Jahodová zmrzlina
Potřebujeme:
1 litr jahod
500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
trochu cukru nebo medu
Všechny suroviny je vhodné mít vychlazené. Jahody důkladně očistíme a omyjeme. Smetanu ve větší misce mixujeme spolu s vanilkovým cukrem. Jahody rozmixujeme zvlášť ve druhé nádobě a vlijeme do přichystané šlehačky a smícháme. Pokud chceme zmrzlinu smetanovější můžeme přidat jemný tvaroh nebo bílý jogurt. Přelijeme do vhodné nádoby a dáme zamrazit. Je vhodné zmrzlinu během mražení promíchat, aby nevytvořila krystalky.
Přejeme dobrou chuť