🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

I škvarky jsou vynikající s chlebem a cibulkou. Stačí je ohřát v mikrovlnce s troškem masti, aby nezůstali suché. Ale dají se využít i jinak, vždyť kdo by neznal škvarkovou pomazánku nebo škvarkové pagáče.

Škvarková pomazánka

Potřebujeme:
200 g škvarků, 2 na tvrdě uvařená vejce, 1 menší cibulka, 2 - 3 čajové lžičky plnotučné hořčice a podle chuti pepř a sůl.

Zmixujeme škvarky, uvařená vajíčka a cibuli. Škvarky lze pomlít na masovém mlýnku nebo i sekáčkem. Přidáme hořčici a podle chuti sůl a pepř. Vynikající je s domácím chlebíkem nebo na toastu. Známe i různé obměny – s kapií nebo lečem.

Škvarkové pagáče

Potřebujeme:
500 g hladké mouky, 250 ml plnotučného mléka, 100 g zakysané smetany, 1 větší vejce, 30 g droždí, 20 g soli, 10 g cukru, 250 g mletých škvarek, podle chuti černý mletý pepř

Do 150 ml teplého mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku hladké mouky, cukru a pořádně promícháme. Při pokojové teplotě necháme postát asi 15 minut, než vzejde kvásek. Zbylou mouku, sůl a mletý pepř v sypeme do misky, promícháme a přidáme kvásek, mléko, smetanu, vejce a utřeme těsto. Přikryté utěrkou ho necháme přibližně 45 minut kynout na teplém místě.
Těsto rozválíme, natřeme škvarky a popřekládáme. Potom znovu těsto rozválíme přibližně na 2 cm a vykrojíme kolečka. Pagáče ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme je vajíčkem a pečeme na 200° C přibližně 15 - 20 minut.

Přejeme dobrou chuť