🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Co je džezva?


Džezva je typická nádoba na vaření kávy používaná například v Turecku, Armensku, arabských zemích, ale například i na balkáně. Je to menší hrnec s dlouhou rukojetí a zobáčkem pro nalévání kávy do šálků. Často bývá z mědi, ale lze použít i smaltovanou nebo nerezovou.


Příprava

  • Důležité při přípravě kávy v džezvě je mít najemno mletou kávu. Její tloušťka by měla připomínat hladkou mouku.
  • Připravte si spoustu kávy podle velikosti vaší džezvy a počtu připravovaných šálků. Na jednu porci budete potřebovat 50 – 100 ml vody a kopcovitou lžičku pomleté ​​kávy (6 – 7 g).
  • Do džezvy dejte lžičku cukru a špetku pepře dle vašeho výběru. Zalijte asi třetinou připravené vody a dejte směs vařit.
  • Když cukr začne karamelizovat, nasypte připravenou kávu a dolijte zbylou vodou asi do dvou třetin nebo přibližně do výšky rukojeti.
  • Pomalu ohřívejte, až na kávě začne stoupat pěna. Tehdy ji odtáhněte z ohně a pomalu míchejte, dokud opět neklesne. Pěnu můžete také odebrat do šálků. Odtažení z ohně je důležité, aby nápoj nedosáhl až bodu varu. Nestačí jen snížit plamen.
  • Když pěna klesne, dejte džezvu znovu na hořák a opakujte tento postup 2 až 3 krát (více ne).
  • Po posledním zpěnění kávu jemně zamíchejte, nechte chvíli usadit a nalijte do malých šálků. Podávejte se sklenicí vody.