Pokud máte zahradu plnou jablek, uděláte i vše.


Jablečný kompot


jablka
300 - 400 g cukr krystalový (podle kyselosti jablek)
skořice celá
hřebíček celé
1l vody
páru ostružin nebo rybízu nebo jiné červené ovoce


Jablka očistíme, nakrájíme na kousky a naložíme do lahví. Připravíme si nálev z převařené vody a cukru. Do nálevu můžeme přidat trošku rumu, aby se jablka méně kazily. Nálev by měl stačit na 4 láhve 7dl. Na vrch každé lahve přidáme kousek skořice, 3 - 4 hřebíčky a trochu červeného ovoce. Jablíčka se při zavádění pěkně obarví na červeno. Láhve plníme nálevem postupně všechny na jednou. Pokud nám chybí trochu nálevu v každé láhvi stačí je doplnit převařenou vodou. Láhve sterilizujeme 20 min při teplotě 85 ° C.

Jablečný mrežovník

1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
2 vejce
1 máslo
1 hrnek cukru
prášek do pečiva
jablka, skořice a cukr


Z mouky, cukru, másla, vajec a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto. Jednu třetinu těsta odložíme a dvě třetiny vyválíme a uložíme na plech s pečícím papírem. Jablka očistíme a nastrouháme na hrubo. Přidáme do nich podle chuti cukr a skořici a dáme je na těsto. Třetinu těsta vyválíme a nařízneme pásky z nichž tvarujeme mřížku přes jablka. Dáme péct do trouby na 180 ° C dozlatova.


Dětská jablečná výživa s pudinkem

5 kg očištěných jablek
150 ml vody
3 balíčky pudinku


Očištěné jablka nejprve uvaříme ve vodě, pak je scedíme a rozmixujeme. Vodu z jablek necháme vychladnout, rozmícháme do ní pudinky, abychom neměli hrudky a necháme přejít varem. Do pudinku postupně přidáme rozmixované jablka. Pokud nejsou jablka dost sladké, můžeme přidat i cukr. Zamícháme, odstavíme a plníme do připravených lahví. Láhve zavřeme a sterilujeme 20 minut na 80 ° C.

Kvas

Na kvašení používáme pouze zdravé, dozrálé až přezrálé ovoce. Ovoce je třeba podrtit. Dáváme pozor, aby se do kvasu nedostalo listí, větvičky, tráva a jiné nečistoty. Do nadrceného ovoce je možné přidat i nepoužité kompoty (ne plesnivé) s obsahem cukru. Doporučuje se na 100 l kvasu přidat 1 kg cukru, který předtím rozpustíme v 2 až 3 litrech teplé vody a přimícháme. Kvas zalijeme kvalitní pitnou vodou. Voda vytlačí z pomletého ovoce vzduch a do vody se vyplaví cukry, čímž se zlepší prostředí pro kvasinky,. Kompletně připraven kvas nemá přesáhnout 4/5 objemu nádoby.
Při kvašení je třeba dodržet teplotu od 15 ° C do 20 ° C, tehdy je kvas připraven za 4 až 6 týdnů. Na začátku kvas promícháme, ale během kvašení už do kvasu nezasahujeme.