🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč


Kukuřice je zdravá obilovina, která neobsahuje lepek a proto ji mohou jíst i celiatici. Zato však obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E, a také minerální látky jako fosfor, draslík, vápník či hořčík. Díky tomu je prospěšná pro nervovou soustavu a celkovou výkonnost, pro zdravou pokožku a také předchází vzniku vrásek.


Při vaření kukuřice je důležitý její výběr. Nejlepší je si ji vypěstovat doma, pokud však takovou možnost nemáte, hledejte raději u místních pěstitelů nebo na trzích. Kupujte lahůdkovou cukrovou kukuřici, která je nejlepší ke konzumaci. Nejlepší jsou klasy, které jsou jemně žluté a mají pěkně uspořádaná zrnka. Nezralá kukuřice je bledá a přezrálé klasy jsou zase výrazně žluté.




Vaření kukuřice


Potřebujeme

  • vodu
  • klasy kukuřice
  • sůl
  • máslo nebo bylinkové máslo

Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu. Když voda začne vařit, na dno můžeme pokládat pár vnitřních listů z kukuřice, které jí přidají více chuti. Na listy pak poklademe kukuřici tak, aby byla celá ve vodě. Vodu nesolíme, kukuřice by během vaření ztvrdla. Lahůdkovou kukuřici vaříme přibližně 15 minut. Máme-li menší klasy krmné kukuřice vaříme je asi 35 - 40 minut. Zda je kukuřice uvařená můžeme zkusit i vidličkou. Zrnka by měla být měkká a pružná, pokud jsou ve vodě příliš dlouho tvrdnou.

Měkkou uvařenou kukuřici vyjmeme z hrnce a necháme okapat. Z každé strany ji osolíme a přímo na talíři přidáme máslo.

Přejeme dobrou chuť