Domácí vepřové sádlo (1. část)
Slovo mast v nás evokuje něco nezdravého a škodlivého, že v ní je hodně cholesterolu, který nám ucpává cévy. V poslední době se však ukazuje, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, téměř žádný cholesterol a má velmi široké využití.
Co obsahuje vepřové sádlo:
- ideální poměr esenciálních mastných kyselin, které jsou navázané právě v tucích:
- Kyselina olejová - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, je účinnou prevencí diabetu a očních onemocnění.
- Linolová mastná kyselina (omega-6 mastné kyseliny) – zpomaluje růst tukové tkáně, zmírňuje cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze a chronickému vysokému krevnímu tlaku
- Linolenová mastná kyselina (omega-3 mastné kyseliny) – pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.
Co neobsahuje vepřové sádlo:
- Transmastné kyseliny - při jejich konzumaci se výrazně zvyšuje cholesterol a jsou obsaženy právě ve ztužených tucích
- Barviva a dochucovací látky - mast tyto látky nepotřebuje
Výhody vepřového sádla:
- dlouhá doba spotřeby – při správném skladování na tmavém a chladném místě
- vysoký obsah „zdravých“ tuků.
- neobsahuje laktózu
- mast je velmi dobře roztíratelná na chléb
- mast je schopna pomáhat iv léčbě chorob - hřejivé zábaly s vepřovým mastí prokazatelně působí při léčbě chorob horních cest dýchacích a při léčbě kašle.
Recept na domácí vepřové sádlo:
syrová vepřová slanina, trochu vody a soli
Slaninu si nakrájíme na malé kostičky. Měly by být přibližně stejné, aby se rovnoměrně upekly. Kolik slaniny použijete je individuální. Přibližně ze 2 kg slaniny je asi 1 kg masti. Slaninu dáme do většího hrnce s trochou vody (asi 1 decilitr) a soli. Na mírném ohni za průběžného míchání, aby se nám slaninka nepřipekla, škvaříme. Když se nám začne tvořit mast, začneme ji odebírat do sběrné nádoby. V tomto procesu pokračujeme dokud nebudou škvarky zlatavé a křupavé. Přecedíme zbylou mast do sběrné nádoby. Skladujeme buď v nádobě na sádlo nebo ve skleněných lahvích na tmavém a chladném místě.
Recepty a nápady s mastí budou uvedeny v další části článku.