🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Slovo mast v nás evokuje něco nezdravého a škodlivého, že v ní je hodně cholesterolu, který nám ucpává cévy. V poslední době se však ukazuje, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, téměř žádný cholesterol a má velmi široké využití.

Co obsahuje vepřové sádlo:

  • ideální poměr esenciálních mastných kyselin, které jsou navázané právě v tucích:
    • Kyselina olejová - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, je účinnou prevencí diabetu a očních onemocnění.
    • Linolová mastná kyselina (omega-6 mastné kyseliny) – zpomaluje růst tukové tkáně, zmírňuje cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze a chronickému vysokému krevnímu tlaku
    • Linolenová mastná kyselina (omega-3 mastné kyseliny) – pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.

Co neobsahuje vepřové sádlo:

  • Transmastné kyseliny - při jejich konzumaci se výrazně zvyšuje cholesterol a jsou obsaženy právě ve ztužených tucích
  • Barviva a dochucovací látky - mast tyto látky nepotřebuje

Výhody vepřového sádla:

  • dlouhá doba spotřeby – při správném skladování na tmavém a chladném místě
  • vysoký obsah „zdravých“ tuků.
  • neobsahuje laktózu
  • mast je velmi dobře roztíratelná na chléb
  • mast je schopna pomáhat iv léčbě chorob - hřejivé zábaly s vepřovým mastí prokazatelně působí při léčbě chorob horních cest dýchacích a při léčbě kašle.

Recept na domácí vepřové sádlo:


syrová vepřová slanina, trochu vody a soli


Slaninu si nakrájíme na malé kostičky. Měly by být přibližně stejné, aby se rovnoměrně upekly. Kolik slaniny použijete je individuální. Přibližně ze 2 kg slaniny je asi 1 kg masti. Slaninu dáme do většího hrnce s trochou vody (asi 1 decilitr) a soli. Na mírném ohni za průběžného míchání, aby se nám slaninka nepřipekla, škvaříme. Když se nám začne tvořit mast, začneme ji odebírat do sběrné nádoby. V tomto procesu pokračujeme dokud nebudou škvarky zlatavé a křupavé. Přecedíme zbylou mast do sběrné nádoby. Skladujeme buď v nádobě na sádlo nebo ve skleněných lahvích na tmavém a chladném místě.


Recepty a nápady s mastí budou uvedeny v další části článku.