Libeček lékařský
Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří do čeledi mrkvovité. Je to velká rostlina, která může dorůstat výšky i 2 metrů. Pěstuje se v hluboké, dosti vlhké a výživné půdě na polostinných místech. Můžeme ho rozmnožovat odřezky z kořene, ale také semeny, které však kříčí pomalu.
Libeček se používá hlavně v gastronomii jako koření typu Maggi - do polévek, omáček nebo salátů. Využít se mohou listy, kořeny nebo i semena, která se používají například do nálevů. Často je také součástí receptů na domácí vegetu.
Libeček má však také léčivé účinky a to hlavně pro obsah flavonoidy (rostlinné antioxidanty bez negativních vlastností), éterické oleje (charakteristickou vůni a chuť, protizánětlivé a antibiotické účinky), vitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C (antioxidant a stimulant imunity) a vápník.
Učinky:
- Močopudné účinky
- Podpora močové soustavy
- Podporuje trávení
- Zvyšuje apetit
- Pomáha při očištění (detoxikaci) těla
- Podpora krevního oběhu
- Redukuje hleny, tedy zlepšuje dýchání.
Ale i tady platí všeho z mírou. Pozor na jeho nadměrné užívání. Může nastat právě opačný efekt než potřebujeme, tedy problémy s trávením nebo ledvinami. Jeho užívání by nemělo trvat déle než 3 týdny.
Čaj:
1 lžička sušených listů nebo sušeného kořene
250 ml vroucí vody
Libeček zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Pijeme 2 až 3 šálky denně.