🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Potřebujeme

4 větší brambory, 1 čajovou lžičku soli, 300 g polohrubé mouky, 250 g brynzy
200 g slaniny.

Postup

Brambory očistíme a nastrouháme na ručním struhadle nebo mixérem či mlýnkem s bubnem na strouhanku. Když máme brambory nastrouhané a vidíme, že obsahují hodně vody - záleží na odrůdě nebo máme-li mladé brambory, můžeme ji scedit, abychom měli noky více bramborové a ne moukové.

Přidáme postupně mouku. Těsto má tehdy správnou konzistenci, když nám v něm zůstane stát vařečka. Pokud si stále nejsme jisti, jestli není těsto řídké, můžeme páru noků zkusit dát do vroucí vody. Pokud se nerozvařují a drží tvar máme nachystané dobré těsto.

Slaninku nakrájíme a na mírném ohni pomalu smažíme. Přes haluškář protlačujeme těsto do vroucí osolené vody. Během vaření noky občas promícháme. Necháme je vařit cca 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Uvařené noky scedíme a dáme do větší mísy, kde je smícháme s brynzou. Pokud jsme přidali do těsta málo soli, ještě teď to můžeme napravit. Posypeme slaninkou a servírujeme.

Dobrou chuť