🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Celiakie je střevní choroba. V jejím důsledku v tenkém střevě pod vlivem lepku zanikají klky. Lepek se nachází například v pšenici, žitu a ječmeni. Mouky, které se z nich vyrábějí, se nazývají tradiční mouky. Lepek obsahují produkty připravené z tradičních muk. Lidé, kteří lepek netolerují, by měly využívat alternativy k tradičním mukám.

Alternativy tradičních muk představují bezlepkové mouky. Je to například rýžová, kukuřičná, bramborová, pohanková, amarantová či prosná mouka. Pro přípravu bezlepkových jídel je vhodný i bramborový nebo kukuřičný škrob.

Většinu bezlepkových muk si doma můžeme připravit sami. Stačí nám k tomu i tradiční mlýnek na kávu. Pokud však máme větší mlynčk, můžeme na něm najednou nachystat větší množství mouky.

Výborná bezlepková mouka se připravuje z lískových ořechů. Mouka získaná z mletých lískových ořechů je mimořádně cenná, protože si zachovává všechny výživové složky.

Kvalitní bezlepkovou mouku představuje i mandlová či kokosová mouka. Získává se semletím.

Mezi suroviny vhodné pro výrobu bezlepkových mouk patří i luštěniny. Mouka se připravuje například z cizrny, s = oj či bobu.

Kokosové vločky představují přírodní bezlepkový produkt s jemnou chutí. Získávají se z dužiny kokosových ořechů. Mohou se umlít na mouku a používat na pečení s jinými bezlepkovými Muka.

Celozrnná rýžová mouka se získává z nevyzrněné rýže, proto obsahuje vlákninu a mnoho cenných minerálních složek. Má nasládlou chuť.

Pohanková mouka mě dost intenzivní chuť. Z tohoto důvodu se může míchat s jinou moukou, například s rýžovou.

Rýžová mouka velmi slabě váže těsto, proto se doporučuje smíchat ji s bramborovou Mukovi.

Amarantová mouka ma VVEL příjemnou vůni připomínající ořechy. To jí dává široké uplatnění při pečení.

Kukuřičná mouka je jemná a má univerzální uplatnění. Může se smíchat s bramborovou moukou. Kukuřičná mouka dodává páperistý vzhled, pěknou žlutou barvu a nasládlou chuť.

Bramborová mouka velmi dobře zahušťuje dále bramborová mouka je velmi vhodná na pečení koláčů, a to nejlépe ve spojení s kukuřičnou nebo rýžovou Mukovi.