🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Badián je známý pepř, který roste jako plod na stromě, který dorůstá výšky 7 - 11 metrů. Plody se sklízejí ještě před dozráním a pak se suší na slunci, aby ztvrdly. Vyznačuje se výrazným tvarem hvězdy, červeno-oranžovou barvou a pronikavým aroma.
 
 
 
 
Badián obsahuje bílkoviny, sacharidy i cennou vlákninu. Je zdrojem celé řady minerálních látek a stopových prvků jako železo, hořčík, zinek, mangan, selen i měď. Dále obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A i C a kyselinu listovou či pantotenovou.
 
 
 
 
Badián má antiseptické a antivirové účinky a působí antioxidačně. Je skvělým pomocníkem v boji proti volným radikálům a na podporu imunity. Pozitivní vliv má na proces trávení.
 
 
 
 
Badián
 
  • má antibakteriální účinky
  • je bohatý na antioxidanty
  • má protiplísňové vlastnosti
  • pomáhá bojovat proti chřipce
  • udržuje zdravé trávení
 
 
 
 
Mletý badyán se může používat v gastronomii k ochucení masa i pečených brambor, nebo k dochucení zálivek a omáček. Často se používá k dochucení džemů, sirupů, likérů a marmelád.
 
 
 
 
Badiánový čaj
 
 
 
 
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 250 ml vody
  • Podle chuti med, skořice, citron
  •  
 
 
 
Badián zalijeme horkou vodou a necháme jej luhovat přibližně 7 minut. Čaj se pije teplý. Můžeme ho dochutit medem, špetkou skořice nebo citrónem. Podporuje imunitu v zimních měsících, pomáhá při zahlenění, ale také při bolestech kloubů a trávicích obtížích.