Badyán

Badián je známý pepř, který roste jako plod na stromě, který dorůstá výšky 7 - 11 metrů. Plody se sklízejí ještě před dozráním a pak se suší na slunci, aby ztvrdly. Vyznačuje se výrazným tvarem hvězdy, červeno-oranžovou barvou a pronikavým aroma.
Badián obsahuje bílkoviny, sacharidy i cennou vlákninu. Je zdrojem celé řady minerálních látek a stopových prvků jako železo, hořčík, zinek, mangan, selen i měď. Dále obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A i C a kyselinu listovou či pantotenovou.
Badián má antiseptické a antivirové účinky a působí antioxidačně. Je skvělým pomocníkem v boji proti volným radikálům a na podporu imunity. Pozitivní vliv má na proces trávení.
Badián
- má antibakteriální účinky
- je bohatý na antioxidanty
- má protiplísňové vlastnosti
- pomáhá bojovat proti chřipce
- udržuje zdravé trávení
Mletý badyán se může používat v gastronomii k ochucení masa i pečených brambor, nebo k dochucení zálivek a omáček. Často se používá k dochucení džemů, sirupů, likérů a marmelád.
Badiánový čaj
- 1 lžička mletého badyánu
- 250 ml vody
- Podle chuti med, skořice, citron
Badián zalijeme horkou vodou a necháme jej luhovat přibližně 7 minut. Čaj se pije teplý. Můžeme ho dochutit medem, špetkou skořice nebo citrónem. Podporuje imunitu v zimních měsících, pomáhá při zahlenění, ale také při bolestech kloubů a trávicích obtížích.