Medvědí česnek - tinktura
Potřebujeme:
- Medvědí česnek
- Alkohol – podle chuti ale měl by být alespoň 38%, hodí se například i vodka, nebo přímo líh z lékárny.
Postup:
Nasbírané listy opláchneme malým množstvím vody, abychom odstranili nečistoty. Dobře nám k tomu poslouží sítko, aby na nich nezbylo mnoho vody. Dobře je vysušíme, mohou stát i několik hodin, ale bez slunečního světla. Listy pak nakrájíme na malé kousky a namačkáme do skleněné láhve. Zalijeme je alkoholem a necháme louhovat na teplém místě přibližně dva týdny. Potom tekutinu přecedíme do čisté skleněné láhve. Tinktura nám vydrží 1-3 roky, lepší je však každý rok dělat čerstvou. Může se užívat denně páru kapek do vody. Má silnou chuť a vůni česneku a účinky podobné jako neupravovaná rostlina – pomáhá při trávicích problémech, pročistuje organismus i krev.