🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

MYJAVA

Hruškové cestenice s mákem.

Kopaničářského kraj má svá specifika, jako například cestenice, což jsou perky nebo Brezovská pérko, což byla kytička voňavých bylinek jako šalvěj, meduňka, rozmarýn a podobně. Každá dívka zhotovilo své pérko z bylinek, které vypěstovala na zahrádce, a potom ho použila na ozdobu nebo darovala svému Miláně. A později, než zkušená hospodyňka, už věděla jednotlivé bylinky z perku použít i při vaření.


Kopanice

Brezovská hořké

Tento likér se připravuje z bylinek a jeho receptura je přísně tajná.


březových

Švestkový koláč s kynutým mlékem

Kopce nad březovou jsou plné zapomenutých švestkových sadů, které zůstaly jako památka nejoblíbenějšího ovoce Kopanice-švestek. Švestkové koule z bramborového těsta jsou stálicí kopaničářské kuchyně, ale oblíbený byl i jednoduchý litý koláč s kyselým mlékem, který gazduinky upekli jednou dva tři a jen tak se po něm zaprášilo.


POVAŽSK8 BYSTRICA

kroupová baba

Toto jídlo patřilo na Pováží k tradičním zimním pokrmům, které se podávaly zejména při slavnostech, jak byla zejména svatba či pověstné páračky. První písemné zmínky její přípravy sahají až do 18. století, ale pekla se už staletí předtím. Podávala se s kyselým mlékem a jejích součástí byl bůček či uzené masíčko. Samozřejmě, nesměli chabé ječné nebo pohankové kroupy. Tato dobrota by rozhodně neměla upadnout do zapomnění, a proto jistě neváhejte a připravte si ji doma i vy. Je to jednoduché a levné jídlo no a především je také velmi výživné.

SEVERNÍ ČÁST považuje

Domácí chlebíček s brynzovou pomazánkou

Tato oblast je specifická přítomností salaši, a tedy i mléčných dobrôz. Kromě klasických brynzové halušek je velmi oblíbená i jednoduchá Brynzová pomazánka, kterou nabízejí s cipolkom čili malým bochníkem chleba. A věru, není nic lepšího než kořeněná chuť brynzy na křupavém krajíci voňavého chleba. To jsou skutečné gastronomické hody.