Recept na domácí nanuky
Nanuky z černého čaje a švestek
- 6 švestek
- 400 ml vody
- 1 sáček černého čaje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce pomerančové šťávy
V rychlovarné konvici přivedeme vodu k varu a zalijeme jí sáček s čajem, necháme 4 minuty louhovat. Švestky nebo blmy omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme dohladka. Přidáme med, pomerančovou šťávu a mírně vychladlý čaj. Dobře promícháme a dávkujeme do formiček na nanuky.
Tvarohové nanuky s ovocem
- 1 smetanu ke šlehání
- 1 polotučný tvaroh
- 1 zakysanou smetanu
- 3 - 4 lžíce třtinového cukru
- lesní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky).
Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha. Ke smetaně lehce vmícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Směs bude pěkně nadýchaná a hladká. Vše osladíme třtinovým cukrem. A nakonec vmícháme omyté ovoce. Ovoce se může i rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat nechceme-li v nanucích celé kousky. Hotovou směs na nanuky ihned plníme do formiček a necháme zamrazit nejlépe přes noc.
Použitím jiného ovoce nebo troškou kakaa lze snadno změnit příchuť. Pokud zrovna nemáme čerstvé ovoce můžeme použít i kompot.