🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

První grilování je úzce spjato s objevem ohně. Určitě tomu chtěla náhoda dopomoci, když některému našemu předkovi, vypadl kousek masíčka na od ohně rozpálený kámen nebo na žhavé uhlíky. Víme si představit to překvapení, když se začala šířit kolem lákavá vůně pečeného masa ?!

Jeden z nejúžasnějších objevů lidstva!

Od té doby již uplynulo hodně času a lidstvo zdokonalilo tuto náhodu na umění.

Stále vymýšlíme nové a nové způsoby jak připravit maso a ryby tak, aby byly křehčí, snadněji stravitelné a - a to je na tom nejlepší - chutnější.

V současné době si grilování většinou spojujeme s příjemným posezením v kruhu rodiny či přátel. Grilujeme nejen proto, abychom se najedli, ale zejména proto, abychom spolu strávili pohodové chvíle.

Přesto nezapomeňte, že k dobrému grilování, kromě dobrých přátel a členů rodiny, patří i správný gril.

JAKÝ MÁ BÝT KVALITNÍ GRIL

- stabilní, neměl by se kývat z jedné strany na druhou
- má mít nastavovatelného rošt, abychom věděli nastavit optimální vzdálenost roštu od uhlí
- na zadní straně ochranu před větrem
- musí se dát bez problémů rozložit a složit
- má být vyroben z materiálu schopného odolávat povětrnostním změnám
- musí být vyroben z nerezavějícího materiálu
- měl by se dát snadno čistit

Dnešní trh nabízí nespočetné množství různých druhů grilů. Je proto dost těžké, vybrat si ten správný. Každý z nabízených grilů má určitě nějakou výhodu, který druhý nemá. Je proto důležité čemu dáte přednost .. 

                                                                                                                                               

Moderní elektrické a plynové grily mají mnoho výhod a grilování je s nimi jednodušší. Pokud je pro Vás důležitější nejlepší chuť i přes vynaložení trošku větší námahy, grilujte na dřevěném uhlí. Neuľahčujte si to ani pomocí briket. Skutečné dřevěné uhlí rozpálené na rozdělané ohni je pro aroma masa to nejlepší.Pokud chcete posunout vaše grilování na vyšší úroveň, přimíchejte mezi uhlí i kousky dřeva. Ořechové a dubové dřevo skvěle pracuje s rybami a vepřovým. Ovocné dřevo dodá masu sladký nádech. Pro déle trvající efekt namočte polovinu přidávaného dřeva do vody.

K dobrému jídlu patří i dobrá atmosféra a nálada. Ta se dá dotvořit příjemnou hudbou, vhodným osvětlením, ale i pěkným servírováním a úpravou stolu. 

Několik rad pro nejlepší a nejchutnější masíčko:

  • před grilovací sezónou gril pořádně vyčistit
  • před grilováním dřevěné uhlí rozžhavte a nechte ohřát i rošt na přibližně 10 minut. Správným rozhoriatím zajistíte, že maso si udrží většinu šťávy
  • ideální teplota uvnitř masa je 68-70 stupňů celsia. Dá se velmi jednoduše odsledovat vpichovým teploměrem.
  • Po grilování maso nechte 5-10 minut na talíři a až poté jej servírujte. Při grilování se štáva z masa stáhne. Proto je třeba chvilku počkat, dokud se znovu rozmístí do všech částí masa.

Zda však grilujete na jakémkoliv grilu, jakékoliv maso, jedno se nezměnilo od dob prvního náhodného grilování:

Čisté potěšení, které nám přináší chuť grilovaného masa!