Jak poznat kvalitní kuchyňské nože
Materiál, z jakého jsou nože vyrobeny
Základem kvalitních nožů je prvotřídní ocel. Ocel, ze které jsou vyrobeny čepele nožů pro krájení potravin a surovin na vaření, musí být nerezová, zdravotně nezávadná, odolná, tvrdá a jemně pružná. Profesionální kuchaři proto doporučují ocel 5CR15, která je natolik kvalitní, že se používá i na výrobu loveckých nožů.
Damašková ocel, skutečné kvalita?
Nože, které se vyrábějí z damaškové oceli a pokud jsou vyrobeny tím správným způsobem vezpochyby patří mezi špičku kuchařských nožů. A profi kufári to jen potvrzují. Damašková (damascénská) ocel se v minulosti používala především na výrobu mečů a zbraní. Její výhodou je vysoká odolnost, protože vzniká vrstvením více typů oceli, jejich spojením do celku vzniká silný odolný celek. Navíc při takovém vrstvení vznikají i krásné vzory na čepelích. U nás nabídce naleznete i damaškové nože GOURMET DAMASCUS, které jsou vyrobeny to 67 vrstvami damaškové oceli.
Rukojeť kuchyňského nože?
No především rukojeť nože musí být pevná, stabilní, nůž se nesmí v ruce kývat, musí v ní dobře sedět a být vyvážený. Proto je rukojeť stejně důležitá jako samotné ostří nože. Velmi oblíbeným materiálem pro výrobu rukojetí nožů je extra tvrdé dřevo, napuštěné teplem tvrzenou pryskyřicí - Pakka wood. Rukojeť k čepeli nože pevně přilne při postupném obalování. Následně se nechá ztvrdnout a vytvoří pevný a kompaktní souvislý celek. Výrobci, kterému záleží na dokonalé spokojenosti uživatele, rukojeť ještě jemně zbrousí, takže na povrchu vytvoří elegantní kresbu. Takto vyrobené rukojeti jsou extrémně odolné a vysoce kvalitní i desítky let.
Jak prodloužit životnost kuchyňských nožů?
Samozřejmě dá se to. Když se o ně poctivě staráme vyplatí se nám to. Mytí v myčce nedoporučujeme. Nejideálnější čištění nože je, že ho po použití otřeme vlhčeným hadříkem, opláchneme ho a necháme vyschnout. Jen tak dokážete zachovat výborné vlastnosti a prvotřídní ostrost.
Do stojanu či do zásuvky?
Do zásuvky v lince to rozhodně nedoporučujeme a řekneme Vám i proč.
Bezpečnost- v domácnosti s menšími dětmi by kvalitní, ostré nože neměly vůbec být v dosahu dětí. SCE existují různé pojistky ale přece jen jistota je jistota a nože by proto měly patřit do stojanu a položené tak, aby na nich dítě nedosáhlo. Další nebezpečí hrozí při vytahování nožů ze zásuvky, můžeme lakh přijít k úrazu, co se stalo sná'd každému.
Prodloužení životnosti- v zásuvce dochází ke kontaktu nožů s jinými noži případně s jiným kuchyňským náčiním a to může zbytečně otupit nože.
Proto bychom měli nože ukládat do stojanů na nože, který je k tomu určen a samozřejmě měl by být mimo dosah dětí.