🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Jsou různé sklenice na různá vína. Je to tak, protože správný tvar sklenice nám umí zdůraznit vůni, barvu a chuť nápoje. Vysoká stopka, za kterou se sklenice mají držet, pomáhá zabránit přenosu tepla z ruky do nápoje.

Bílé víno

Sklenice na bílé víno mají menší číši (horní část sklenice), aby víno méně oxidovalo ale zároveň uvolnilo všechny jeho chutě. Stopka bývá kratší, než u sklenic na červené víno.

Červené víno

Pohár, ve kterém se podává červené víno mívá velkou číši, která urychluje oxidaci a vyhlazuje složitost chuti a vůně, protože červené víno bývá hustší a chuťově výraznější. Mají delší stopku než sklenice na bílé víno a směrem k okraji se zužují, aby se vůně vína nasměrovala přímo do nosu, což zlepšuje zážitek z pití.

Šumivé víno

Pro šampaňské či sekt máme více možností sklenic - "Flauta", "Tulipán" a "Saucer". Nejčastěji se používají sklenice, které jsou úzké s vysokou číší což pomáhá zachovat sytost nápoje. Na dně číše bývá malý zářez, který podporuje neustálé stoupání bublin. Sklenice "Flauta" jsou vysoké, rovné a štíhlé, úzká číše sedí na dlouhé stopce. Sklenice "Tulipán" mají širší číši než flétna, která se směrem nahoru mírně zužuje. Poháry „Saucer“ byly oblíbené na začátku 20. století. Mají širokou a mělkou číši, bublinky tak unikají mnohem rychleji z nápoje, buket vína se rychle rozvine, ale také rychle odezní.

Naši nabídku sklenic na víno naleznete zde.

Naši nabídku sklenic na šampaňské naleznete zde.