🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

V dnešní době jsou velmi rozšířené srdečně-cévní choroby a z tohoto důvodu je velmi důležité stravovat se tak abychom zbytečně nezatěžovali cévní systém ale naopak, aby naše strava příznivě podporovala na srdeční svalovinu.

V rámci prevence před kardiovaskulárními obtížemi se doporučuje tučné maso nahrazovat rybami nebo chudou drůbeží. Zvířecí tuky se dají jednoduše nahradit rostlinnými tuky. Stejně důležité je i omezovat sůl.

Rajčata jsou bohaté na lykpén, což je silný antioxidant, který redukuje oxidační stres. Dále jsou bohaté na draslík, který je rozhodující při regulaci činnosti systému krevního oběhu a snižování tlaku.

Chrolofyl co jsou zelené barviva, karotenoidy což jsou červené barviva a modré barvivá co jsou antokyany jsou všechny velmi silné antioxidanty. Dokonce odstraňují volné radikály, což jsou látky, které v nadbytku způsobují rozvoj sklerózy.

Paprika za svou ostrou chuť vděčí přítomnosti síry, která přispívá i ke stavbě dobře fungujícího systému krevního oběhu. Síru obshajujú i listnaté rostliny s ostřejší chutí, jako je například rukola nebo čekanka.

Omega 3 mastné kyseliny snižují množství škodlivých nízkodenzitních lipoproteinů, které transportují choresterol do cév čehož následek může být skleróza. Zároveň také zvyšují hladinu užitečných vysokodenzitních lipoproteinu, které chrání organismus před sklerózu. Bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin představují i ​​vlašské ořechy nebo mandle.

Mrkev patří mezi nejpopulárnější zdroj betakarotenu, obecně známého karotenoidu. Je to nejen antioxidant, ale i prekurzor vitaminu A, na rozdíl od samotného vitamínu A, který se kumuluje jako tukorozpustný vitamín a je možný se ho předávkovat, betakaroten se transformuje pouze v takovém množství jako je tělu potřebné.

Brokolice představuje bohatý zdroj vitamínů a minerálních složek, jakož i sulforafanu, který je silný antioxidant. Snižuje hladinu cukru v krvi, působí proti anémii a chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů.