Poctivé škvarkové pagáče
Ačkoliv škvarkové pagáče zrovna nepatří mezi nejjednodušší a nejlehčí jídla, poměrně často je připravujeme. Když si umíte sehnat domácí škvarky, připadne si je umíte připravit tak pak jsou ještě lepší.
Co budeme potřebovat:
600g polohrubé mouky
400g mletých škvarků
1 ČL soli
špetka pepře
2 lžíce oleje
2 vejce
vajíčko na potření
kmín na posypání
Na kvásek:
3dcl mléka
1 kostka čerstvého droždí
1 lžičku cukru
špetka soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve si připravíme v misce kvásek, tak že do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a špetku soli, následně necháme řádně nakynout.
2. V misce smícháme mouku, sůl, pepř, olej, vejce a pomleté škvarky. Přidáme vykynutý kvásek a prohněteme na měkké nelepivé těsto, které se odděluje od misky, kdyby se nám to nedařilo přisypeme mouku.
3. Těsto rozválíme na pomoučeném deska na tloušťce 1cm do tvaru obdélníku a následně jej přendáme zleva do středu a pak zprava do středu, přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
4. Po 20 minutách těsto otočíme o 90 stupňů a opět ho vyválíme na obdélník jako ve třetím kroku a poskládáme ho na třetinky, přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
5. Krok číslo čtyři zopakuje ještě dvakrát, překládáním docílíme, to že těsto se bude krásně lístků.
6. Hotové těsto naposledy rozválíme na tloušťce 1 cm a vykrojíme pagáčiky, následně je naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme je ještě 20 minut podkynout.
7. Před pečením pagáče potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posolit nebo posypat kmínem záleží na chuti a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatohněda přibližně 20-25 minut.
8. Kousky těsta, které nám zůstaly po vykrojení můžeme upéct pouze tak nebo je můžeme ještě jednou zpracovat.
Dobrou chuť.