🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Rádi Vám řekneme pár důvodů, proč je dobré mák konzumovat.

Semínka máku obsahují přes 500 kalorií na 100 gramů, což znamená, že je třeba je používat v přiměřeném množství. Jsou však bohaté na všechny základní makroživiny, které potřebuje člověk každodenně přijímat. Dvacet procent hmotnosti semen tvoří bílkoviny, také obsahují sacharidy a z větší části jsou tvořeny tuky, přičemž ukrývají polynenasycené a mononasycené tuky

Mak je zdrojem mnoha vitamínů, bílkovin, tuků i vlákniny. Obsahuje kyselinu linolovou, která slouží ke snižování vysokého tlaku a rovněž je zdrojem přírodního antioxidantu vitaminu E.

Dále je velmi bohatý na vápník, hořčík a železo, dokonce obsahuje více vápníku než mléko.

Mak funguje jako prevence proti osteoporóze.

Podporuje růst vlasů a nehtů.

Přispívá ke snižování stresu.

Podporuje dobrá trávení organismu kvůli vysokému obsahu vlákniny, ta je nezbytná pro správný proces trávení a pohyby střev. Nedostatek vlákniny může snadno způsobit zažívací problémy nebo zácpu, což je velmi nepříjemné, naopak dostatek vlákniny zajišťuje živiny pro střevní bakterie, zkracuje dobu trávení a podporuje pravidelné vyprazdňování.

Chutný mak se vyplatí pravidelně konzumovat i kvůli tomu, neboť příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a na naše srdce. Pomáhá regulovat krevní tlak a to díky obsahu draslíku. Pro srdce a cévy jsou velmi důležité zdravé tuky, které mák stejně obsahuje. Prospěšná je i konzumace makového oleje, Kotri je plný esenciálních mastných kyselin, které podporují naši paměť.

Makový olej jakož i mák samotný mají dobrý vliv na kvalitu a pevnost kostí, kvůli vysokému obsahu zmíněného vápníku, který je důležitý pro dobrou kondici kostí a zubů. Mak je zdrojem i jiných minerálů ake měď, fosfor či mangan, které přispívají k ochraně kostí a působí proti jejich oslabování

Jak mak nejlépe připravíme?

Ruční mlýnek je na mletí ideální, protože se z máku stihnou uvolnit oleje, které ho dělají chutnějším. Pro dosažení neodolatelné chutě makových koláčů a závinů je lepší použít ruční mlýnek na mák, který je oproti elektrickému i šetrnější.