Recept na domácí pampeliškový med
Ingredience
-
580 květů pampelišky
-
2 l vody
-
2 kg krystalového cukru (můžeme zvolit i cukr třtinový)
-
2 bio citrony nakrájené na menší kousky
-
šťáva z jednoho bio citrónu
Nejlepší domácí pampeliškový med - postup receptu
- Pampelišku sbíráme na odlehlých místech, ne blízko silnic. Sbíráme pouze hlavičky bez stonků. Hlavičky pampelišek nemyjeme (kvůli pylu), necháme je v cedníku odstát, aby broučci povyliezali
- Do většího hrnce přidáme hlavičky pampelišek, na menší kousky nakrájené bio citrony s kůrou (při klasických citronech kůru vynecháme, přidáme pouze dužinu) a citrónovou šťávu. Povaříme 15 minut.
- Takto připravenou pampelišku (bez cukru) necháme v chladu (lednička, komora) louhovat 24 hodin. Je to velmi důležité, protože se během louhování uvolní z pampelišky všechny zdraví prospěšné látky.
- Druhý den vylouhovanou pampelišku s citróny přecedíme přes hustou gázu. Je to trošku náročnější, protože je důležité všechno pořádně vytisknout, do poslední kapôčky, abychom měli kvalitní výluh.
- K Pampeliškový šťávě přidáme krystalový (třtinový) cukr, přivedeme do varu. Takto med vaříme na silnějším stupni 30 minut, potom na jemném stupni přibližně 50-60 minut, občas promícháváme.
- Tento čas na vaření medu nám bude bohatě stačit. Pampeliškový med by měl mít konzistenci jako včelí med. Pro kontrolu hustoty medu, odebereme jednu lžíci a dáme ji na chvíli do lednice.
- Potom zkontrolujeme hustotu. Pokud je hustota správná, takto připravený domácí pampeliškový med ještě horký naléváme do čistých suchých skleněných pohárů. Při vrchu poháru necháme prostor 0,5 cm.
- Skleněný pohár na vrchu důkladně očistíme papírovým ubrouskem, poté jej víčkem dobře uzavřeme. Pozor, je horký, děláme to opatrně. Sklenice otočíme, necháme vychladnout do druhého dne.
Tip na závěr: Domácí pampeliškový med je skvělý nejen do čaje, koláčů, ale všude tam, kde používáte i včelí med. Výborně chutná na Kváskový chlebu či pečivu s máslem. Mňam, to je ale dobrota.