🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Ingredience                                   

  • 580 květů pampelišky

  • 2 l vody

  • 2 kg krystalového cukru (můžeme zvolit i cukr třtinový)

  • 2 bio citrony nakrájené na menší kousky

  • šťáva z jednoho bio citrónu

Nejlepší domácí pampeliškový med - postup receptu

  1. Pampelišku sbíráme na odlehlých místech, ne blízko silnic. Sbíráme pouze hlavičky bez stonků. Hlavičky pampelišek nemyjeme (kvůli pylu), necháme je v cedníku odstát, aby broučci povyliezali
  2. Do většího hrnce přidáme hlavičky pampelišek, na menší kousky nakrájené bio citrony s kůrou (při klasických citronech kůru vynecháme, přidáme pouze dužinu) a citrónovou šťávu. Povaříme 15 minut.
  3. Takto připravenou pampelišku (bez cukru) necháme v chladu (lednička, komora) louhovat 24 hodin. Je to velmi důležité, protože se během louhování uvolní z pampelišky všechny zdraví prospěšné látky.
  4. Druhý den vylouhovanou pampelišku s citróny přecedíme přes hustou gázu. Je to trošku náročnější, protože je důležité všechno pořádně vytisknout, do poslední kapôčky, abychom měli kvalitní výluh.
  5. K Pampeliškový šťávě přidáme krystalový (třtinový) cukr, přivedeme do varu. Takto med vaříme na silnějším stupni 30 minut, potom na jemném stupni přibližně 50-60 minut, občas promícháváme.
  6. Tento čas na vaření medu nám bude bohatě stačit. Pampeliškový med by měl mít konzistenci jako včelí med. Pro kontrolu hustoty medu, odebereme jednu lžíci a dáme ji na chvíli do lednice.
  7. Potom zkontrolujeme hustotu. Pokud je hustota správná, takto připravený domácí pampeliškový med ještě horký naléváme do čistých suchých skleněných pohárů. Při vrchu poháru necháme prostor 0,5 cm.
  8. Skleněný pohár na vrchu důkladně očistíme papírovým ubrouskem, poté jej víčkem dobře uzavřeme. Pozor, je horký, děláme to opatrně. Sklenice otočíme, necháme vychladnout do druhého dne.

Tip na závěr: Domácí pampeliškový med je skvělý nejen do čaje, koláčů, ale všude tam, kde používáte i včelí med. Výborně chutná na Kváskový chlebu či pečivu s máslem. Mňam, to je ale dobrota.