🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Na 50 kg zelí potřebujeme:

  • 1,5 kg cibule
  • 800 g soli
  • 10 bobkových listů
  • malou hrst kmínu
  • několik jablek

Na 50 kg je vhodný 40 l keramický soudek.


Postup:


Kameninový soudek je třeba dobře umýt a vypláchnout octem.


Nastrouhanou zelí a cibuli nakrájenou na kolečka spolu dobře promícháme a necháme 15 minut odstát. V misce promícháme sůl, kmín a bobkové listy. Nakládáme zelí po vrstvách, každou vrstvu zasypáváme směsí soli. Vrstvy je třeba pořádně upěchovat, aby se vytlačil všechen vzduch. Zelí je správné utlačená když pouští šťávu a začne vytvářet pěnu. Do zelí naložíme i pár jablek. Zelí třeba natisknout tak, aby byla zakryta vrstvou šťávy. Nadbytečnou šťávu odebereme. Na zelí uložíme destičky, které zatížíme. Do žlábku keramické nádoby nalijeme vodu a přikryjeme. Takto naloženou zelí necháme v teple nakynout. Když zelí přestane bublat, je vykynuté. Uložíme ji do chladu. Nezapomeňte, že zelí musí být stále zakryta vodou, proto je třeba ji dolévat. Při nakládání zelí je možné do sudu postupně vložit několik celých malých hlávek zelí, které během kynutí změknou. Tyto hlávky můžete použít na plněné zelné listy, které takto výborně chutnají.


Přejeme dobrou chuť! 😊