🚚 Doprava zdarma pro objednávky nad 1 000 Kč

Proč bychom měli jíst rýži? Rýže obsahuje komplexní sacharidy, ze kterých pochází až 85 procent energie, ale má nízký glykemický index, tedy nerozkolísá hladinu cukru v krvi. Také je bohatá na vitamíny skupiny B a na minerální látky a stopové prvky – fosfor, draslík a železo. Neobsahuje lepek ani tuk, proto ji můžete jíst i při celiakii a problémech s cholesterolem.

Jak ještě využít rýži v domácnosti? Rýže pohlcuje vlhkost, zápach a má vynikající tepelné vlastnosti a ne jen ty lze využít v domácnosti:

  • Vlhkost ve skryních odstraníte pokud do plátěných sáčků nasypete rýži a dáte je na některé z polic.

  • Rýži lze využít i při čištění úzkých váz nebo hrdla čajníku – trochu rýže, saponátu a vody dáme do vázy, dlaní překryjeme otvor a pořádně promícháme.

  • Polštářek naplnění rýžů zahřejeme asi minutu v mikrovlnné troubě a můžeme využít při bolestech zad nebo při křečích.

  • Pár zrnek rýže v solničce zabrání jejímu vlhnutí a hrudkovatění. Pomůže i v poličkách, ve kterých odkládáme sůl, mouku nebo cukr, ať už v plátěném sáčku nebo malé misce.

  • Pokud potřebujete stojan na nože, do větší skleněné nádoby nasypte rýži a můžete používat.

  • Aby šperky zůstaly krásné a nezčernaly, dokud jsou ve šperkovnici přidejte do ní pár zrnek rýže.